جعفر اخوان

شرکت : شرکت جیپ
زاده : 1289
درگذشت : 1362
ملیت : ایران
محل زندگی : تهران
زندگی نامه

جعفر اخوان شرکت جیپ 1289-1362

جعفر اخوان فرزند رضا در 1289در تهران به دنیا امد . هفت سال قبل از تولد وی مظفرالدین شاه قاجار اولین ماشین را از راه انزلی وارد ایران کرد.

بر خلاف اعتقاد عموم که تصور می کنند اولین خودروی تولید شده در ایران پیکان بوده، باید گفت  اولین خودرویی که در ایران تولید شد، هشت سال قبل از پیکان، خودروی جیپ بوده است. تولد صنعت خودرو در ایران بین سال های 1334 تا 1341 در برنامه عمرانی هفت ساله دوم دولت وقت اجرا شد که هدفش صنعتی شدن ایران بود. جیپ یادگار دوران جنگ جهانی دوم که به دلیل قابلیت های کاربردی و دوام بالا، در سال های بعد از جنگ نیز تولید آن ادامه پیدا کرد. جعفر اخوان در سال1338 کارخانه «شرکت سهامی بازرگانی جیپ» را در کیلومتر9 جاده مخصوص کرج تاسیس کرد و عملا صنعت خودرو سازی در ایران ، با این اتفاق کار خود را آغاز کرد.

این شرکت، تولید جیپ ویلیز را با تغییر نام به جیپ شهباز آغازکرد و به دنبال آن وانت سیمرغ در همان سال تولیدشد. با توجه به وضع راه های کشور، یک خودروی دو دیفرانسیل شاسی بلند، بهترین خودروی ممکن برای رفت و آمد در ایران بود و این نشان هوشمندی جعفر اخوان در انتخاب یک محصول مناسب برای خودروسازی در ایران بود.

بازار خودروهای کشور در دهه 40 شمسی تشنه خودروهای سواری بود و با چنین بازاری، تمرکز روی خودروهای شاسی بلند نمی توانست آینده شرکت را تأمین کند. با این دیدگاه، جعفر اخوان موفق شد امتیاز مونتاژ خودروی رامبلر را از این شرکت بگیرد و در سال1346 این خودرو را با نام شاهین به عنوان مدل پایه و آریا به عنوان مدل با امکانات بیشتر به بازار عرضه کرد. این دو خودرو هرچند در مقابل خودروهای شورولت و فورد آمریکا پائین تر بود و به دلیل دوام بالا مورد استقبال قرارگرفتند. در همین سال خودروی شاسی بلند دیگری به نام جیپ آهو به خط تولید شرکت اضافه شد.

در سال 1347 آریا 2802 دستگاه، شاهین 1742 دستگاه و انواع مختلف جیپ در حدود 2000 دستگاه عرضه شده بودند. اخوان به دنبال خودرویی بود که بتواند با خودروهای لوکس وارداتی نیز رقابت کند و در اوایل دهه50 مذاکرات با جنرال موتورز را آغاز کرد. بازار ایران در دهه 50 شمسی درهایش را به روی محصولات جهانی باز کرده بود و سیل محصولات مختلف به خصوص خودروهای امریکایی روانه بازار تشنه ایران شده بودند.

درآمد بالای نفتی کشور فرصت را برای واردات محصولات مختلف فراهم کرده بود و بدون برنامه مشخصی برای تولید، سال واردات خودرو خیابان های کشور را به عرصه رویارویی امریکائی ها ، اروپایی ها و ژاپنی ها تازه وارد تبدیل کرده بود.

در چنین بازاری دیگر خودرویی چون آریا نمی توانست رقیب مناسبی باشد و سرانجام شرکت سهامی جیپ در 1352 پس از تولید 22 هزار و 784 دستگاه به تولید آن خاتمه داده شد. در این مقطع شرکت ناگهان با  افت تولید مواجه شد چرا که هیچ برنامه ای برای محصول جایگزین وجود نداشت ، اما جعفر اخوان اهداف بلندی در سر داشت و این بار به سراغ جنرال موتورز رفت تا پای محصولات این شرکت را به ایران باز کند.

ایرانی ها پیش از این به خوبی با محصولات جنرال موتورز آشنا بودند اما تصور اینکه غول صنعت خودروسازی جهان ، عرضه محصولاتش را برای مونتاژ در اختیار ایران قرار دهد ، کاملا دور از ذهن بود. با این حال ، اخوان به دلیل روابط مناسبی که با این شرکت داشت ، توانست امتیاز مونتاژ این محصولات را به دست آورد و آخرین روزهای سال 1352، شرکت بازرگانی جیپ به شرکت «جنرال موتورز ایران» تغییر داد.

شرکت جدید با سرمایه اولیه 152 میلیون و 500 هزار تومان تاسیس شد که 45 درصد سهام آن در اختیار آقای اخوان ، 45 درصد در اختیار جنرال موتور و 10 درصد باقیمانده نیز در اختیار بنیاد پهلوی بود . در آن سال ها رسم بود که اگر یک شرکت بزرگ بناست تاسیس شود درصدی از سهام را به نام بنیاد پهلوی یا یکی از بستگان دربار صادر می کرد تا کار ثبت و اجرا و حمایت های بانکی از آن عملی باشد . به این ترتیب نام شرکت «جنرال موتورز ایران » تغییر کرد و عرضه  آریا و شاهین پس از فروش بیش از 22 هزار و 700 دستگاه در سال 1353 به پایان رسید.

برای شروع کار، «اپل کومودور» از محصولات اپل آلمان که از زیر مجموعه های جنرال موتورز بود با نام «شورولت رویال» 2500 و 2800 روانه بازار ایران شد. نام شورولت کافی بود تا این خودرو در سال اول عرضه به بازار، بیش از 7 هزار دستگاه بفروش رود و با وجود وزن زیاد موتور که باعث آسیب به جلوبندی خودرو می شد، به عنوان خودرویی با دوام شناخته شود اما اخوان محصولات اصیل تری می خواست و وقتی آمریکاییها کشش بازار ایران را دیدند، پذیرفتند محصولات اصلی جنرال موتورز را راهی بازار ایران کنند. بنابراین تولید شورولت رویال در سال 1355 به پایان رسید و شورولت «نوا» و «بیوک اسکای لارک» (با نام بیوک ایران) به عنوان خودروهای لوکس آن دوران روانه بازار شدند.

موتورهای شش و هشت سیلندر، سیستم تهویه مطبوع، فرمان هیدرولیک، شیشه بالابرهای برقی و گیربکس اتوماتیک، بخشی از امکانات این خودروها بودند و با اتکا به چنین محصولاتی، جنرال موتورز ایران توانست جایگاه خود را به عنوان سازنده خودروهای لوکس در مقابل رقبا حفظ کند. پس از این دو خودرو نوبت به «کادیلاک سویل» (کادیلاک ایران) رسید. این خودرو لوکس ترین خودروی تولیدی در کشور بود و به طور مستقیم با محصولات لوکس بنز رقابت می کرد. کادیلاک ایران شمارگان تولید کمتر از 500 دستگاه در سال داشت اما در اهمیت ورود این خودرو به ایران همین بس بود که کادیلاک تا پیش از این، هیچ گاه اجازه مونتاژ محصولاتش در خارج از آمریکا را نداده بود و ایران نخستین کشوری بود که کادیلاک را خارج از خاک آمریکا تولید می کرد.

جعفر اخوان در این سالها، در پی سرمایه گذاری در کسب و کارهای دیگر نیز بود ، از همان سالی که جنرال موتورز ایران را تاسیس کرد، در یک بانک نیز از سهامداران عمده بود . در سال 1352 تاسیس بانک جدید دیگری به نام بانک داریوش به تصویب شورای پول و اعتبار رسید که با مشارکت بانک های خارجی ، با سرمایه ای معادل 2 میلیارد ریال در تهران تاسیس شد . یکی از موسسان این بانک جعفر اخوان بود. در فهرست سهامداران خارجی چند بانک بزرگ امریکا و ژاپن نیز دیده می شد و حضور جعفر اخوان در کنار این اسامی نشان از قدرت و نفوذ او در شرکتش در سطح ملی و حتی منطقه ای بود.

جعفر اخوان در کنار فعالیت های صنعتی خود ، در تشکل های اقتصادی و صنعتی نیز بسیار فعال بود .او هنگامی که اتاق صنایع و معادن ایران شروع به فعالیت کرد وهنوز با اتاق بازرگانی ایران ادغام نشده بود، نایب رئیس اتاق صنایع و معادن ایران بود.

هنگامی که انقلاب اسلامی با سرعت بسیار و پیش بینی ناپذیر در حال رخ دادن بود ، سرمایه گذاری امریکایی ها در زمینه خودرو به اجبار متوقف شد . پس از انقلاب بسیار از کارخانه های تولیدی با اتهام منسوب بودن به خاندان پهلوی در اختیار دولت قرار گرفتند و در این میان جنرال موتورز ایران نیز که اکنون دیگر اخوان را در راس امور نمیدید ، مشمول بند الف قانون توسعه و حفاظت از صنایع شد و به تملک دولت درآمد. هر چند مالکان خصوصی بسیاری از شرکت های مصادره شده پیش تر از ایران متواری شده بودند. در این میان شرکت های خارجی و به خصوص امریکایی که در سال های پیش از انقلاب سرمایه گذاری های گسترده ای در ایران داشتند منافع خود را در معرض خطر می دیدند.

آنها در حال رایزنی و تلاش برای بازگشت سرمایه ها بودند که با تسخیر سفارت امریکا ، همه امیدها برای توقف مصادره از بین رفت . پس از انقلاب و مصادره شرکت جنرال موتورز ایران ، این شرکت به سازمان گسترش تحویل داده شد و در آبان ماه سال 59 نام شرکت به خودروسازی ایران و در دی ماه همان سال به «پارس خودرو» تغییر کرد.

سرانجام جعفر اخوان در سال 1362 در خارج از کشور درگذشت و همانجا به خاک سپرده شد.